در جستجوي آب

گروه کوهنوردی و طبیعت گردی اوج فرخ شهر

در این وبلاگ با برنامه ها و گزارشات کوهنوردی گروه و همچنین مسایل آموزشی کوهنوردی آشنا می شویم.

در جستجوي آب

سجاد خرم زاده
گروه کوهنوردی و طبیعت گردی اوج فرخ شهر در این وبلاگ با برنامه ها و گزارشات کوهنوردی گروه و همچنین مسایل آموزشی کوهنوردی آشنا می شویم.

در جستجوي آب

 جام جم-نياز به‌آب، از ضروری‌ترین نیازهاي انسان در تمام ‌شرايط زندگي است و از دست دادن يا عدم دستيابي به آن باعث اختلال در فعالیت‌هاي ما می‌شود.‌ پس برای جبران آب از دست رفته باید در فواصل مناسب نسبت به تهیه و نوشیدن آب و جبران كم‌آبی بدن اقدام كنید. 

اما در گردشگري‌هاي طبيعت به علل مختلف ممكن است ذخيره آب تمام شود پس همیشه در برنامه‌ریزی‌هايتان از خود بپرسید كه آیا آب به اندازه كافی و در همه جا در دسترس شما هست؟ آیا این آب از كیفیت مناسب براي آشامیدن برخوردار است؟ اگر شرایط اضطراري پيش آمد،‌ چه‌كاری باید انجام بدهيم؟ آیا محدودیت منابع آبی در مسير سفرتان را به خوبی شناسایی كرده‌اید؟ بررسی برنامه‌هایی از این دست كه دور از ذهن هم نیست؛ در مواجهه با شرایط خاص طبیعی راهگشا خواهد بود. 
 
يافتن منابع مخفي آب 
وجود آب اغلب با آهنگ زندگي مانند گياهان سبز، رد پاي حيوانات يا خانه انسان‌ها قابل تشخيص است. حتي اگر زميني كه در آن هستيد عاري از حيات باشد، نشانه‌هاي زيادي براي يافتن منابع احتمالي آب وجود دارد. 
 
1 ـ استفاده از زمين 
 
به زمين نگاه كنيد تا تكه‌هاي سبز را بيابيد. اما توجه كنيد وجود گياه هميشه به معني وجود منابع در دسترس آب نيست و ممكن است گياهان آب خود را توسط ريشه‌هاي عميق از رطوبت خاك به ‌دست آورند. 
آب تابع جاذبه است و در سراشيبي‌ها يا مناطق پست مانند دره‌ها، بستر خشك رودخانه‌ها، شيارهاي عميق و باريك و مجراها بهتر يافت مي‌شود. 
 
2 ـ‌ نگاه به پرندگان 
 
باديه‌نشين‌ها هنگام سحر و غروب آفتاب به صداي پرندگان گوش و مسير پروازشان را دنبال مي‌كنند تا محل نوشيدن آب آنها را پيدا كنند. 
گردش دسته‌اي از پرندگان به دور يك نقطه اغلب به معني وجود منبع آب است؛ البته به شرطي كه آن پرندگان، گوشتخواراني مانند كركس، عقاب يا شاهين نباشند. اين گروه از پرندگان آب مورد نياز خود را از گوشتي كه مي‌خورند، مي‌گيرند. 
تمام اعضاي خانواده سهره‌ها و دانه‌خواران نياز به يك منبع دائمي آب دارند. با نگاه به مسير پرواز آنها منبع آبشان را پيدا مي‌كنيد.‌زنبورها هم به آب نياز دارند، بنابراين كندوها از آب دور نيستند.‌رد پاي حيوانات بويژه گله‌ها اغلب به منابع آب مي‌رسد. به دنبال محل به هم رسيدن رد پاها باشيد.‌حشرات نزديك آب زندگي مي‌كنند و وجود پشه به طور يقين به معني نزديكي به آب است. 
 
تهيه آب در شرايط سخت 
نبودن منبع آب مشخص در طبيعت، لزوما به معني در دسترس نبودن آب نيست. روش‌هاي متعددي براي تهيه آب وجود دارد كه دانستن يا ندانستن آنها را مي‌توان اختلاف بين زنده ماندن و مرگ در شرايط بقا دانست.‌ يك نكته عمومي: آب آشاميدني خود را همواره بجوشانيد. اين كار يكي از بهترين و ايمن‌ترين روش‌ها براي به دست آوردن آب سالم است. با جوشاندن آب تمام ارگانيسم‌هاي زنده و عوامل بيماري از بين مي‌روند. 
 
تهيه آب از شبنم 
 
شبنم به قطره‌هاي آبي گفته مي‌شود كه صبح زود يا هنگام غروب روي سطوح مختلف شكل مي‌گيرد و مي‌تواند منبع بسيار ارزشمندي از آب خالص باشد. وقتي كه سطوح آنقدر سرد باشند كه رطوبت هواي گرم مجاور آنها امكان چگالش پيدا كند، شبنم تشكيل مي‌شود. براحتي مي‌توان شبنم را از سطوح غيرمتخلخل مانند سقف ماشين يا كرباس با تكه‌اي پارچه جمع كرد و پارچه را در ظرفي چلاند. همچنين مي‌توان شبنم را در اصطلاح درو كرد يا به تله انداخت. 
 
درو كردن شبنم 
ابتدا يك شيء جاذب مانند تكه پارچه يا لباس را دور مچ پاهايتان ببنديد. سپس قبل از طلوع آفتاب يا هنگام غروب در بين علف‌هاي بلند راه برويد. پس از آن، پارچه را در ظرفي بچلانيد. اين كار را آنقدر ادامه دهيد تا يا آب كافي به ‌دست آوريد يا شبنمي باقي نماند. 
 
به تله انداختن شبنم 
چاله‌اي به عمق حدود 45 سانتي‌متر بكنيد و سطح داخلي آن را با پلاستيك بپوشانيد. سپس داخل آن را با سنگ‌هاي صاف و تميز پر كنيد. در طول شب آب روي سطح سنگ‌ها ميعان مي‌كند. صبح زود روز بعد، آب حاصل از اين كار را برداريد البته قبل از آن كه تبخير شود. 
 
تهيه آب از گياهان 
تبخير آب از گياهان بويژه از سطح برگ‌ها را تعريق مي‌نامند. اين آب را مي‌توان براي تكميل منابع آبي استفاده كرد. در اين روش تنها به يك كيسه پلاستيكي و زمان نياز داريد. حدود 24 ساعت طول مي‌كشد تا بين نيم تا يك ليتر آب جمع شود. 
هشدار: براي اين كار از گياهان سمي استفاده نكنيد، زيرا باعث جمع‌آوري آب سمي مي‌شود. 
 
تهيه كيسه تعريق 
سنگ صاف و كوچكي را در گوشه كيسه پلاستيكي بگذاريد و آن را روي شاخه برگداري بكشيد و سر كيسه را گره بزنيد. آب تبخير شده از سطح گياه روي پلاستيك ميعان مي‌كند و در پايين‌ترين قسمت كيسه جمع مي‌شود. با تعويض شاخه يا افزايش تعداد كيسه‌ها، امكان جمع‌آوري آب بيشتر ميسر خواهد شد. 
از يك شاخه، بسته به شرايط تا چند روز مي‌توان استفاده كرد و درخت پس از چند ساعت از برداشتن كيسه درمان خواهد شد. 
 
تهيه كيسه پوشش گياهي 
يك شاخه از گياه سبز را قطع كنيد و در كيسه پلاستيكي قرار دهيد. سنگ صاف و كوچكي را در گوشه پاييني كيسه پلاستيكي بگذاريد و سر كيسه را گره بزنيد. كيسه را در معرض نور خورشيد قرار دهيد تا آب داخل گياه تبخير شود و در كيسه ميعان كند و در قسمت پاييني آن جمع شود. اين روش حتما بايد در يك مسير شيبدار و آفتابگير انجام شود. مواظب باشيد شاخ و برگ و تيغ به كيسه پلاستيكي آسيب نزند.

نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:




موضوعات مرتبط: محیط زیست ، آموزش ، ،
برچسب‌ها:
تاريخ : چهار شنبه 16 آذر 1390برچسب:, | 10:30 | نويسنده : سجاد خرم زاده |